TEST DRIVE
Ikea Symfonisk (by Sonos)
Umreženi audio-nameštaj
Tihomir STANČEVIĆ
1. avgust 2020.

Usaradnji sa Sonosom, Ikea trenutno nudi dva proizvoda pod nazivom Symfonisk. Jedan je Wi-Fi zvučnik polica, a drugi je Stona lampa sa Wi-Fi zvučnikom. U pitanju su zvučnici koji se žičnom Ethernet vezom integrišu u kućnu mrežu, što omogućava direktno strimovanje muzike sa mobilnog uređaja, kao i internet servisa poput Spotify, Deezer, Bandcamp i desetine drugih.

Oba zvučnika dolaze u svetloj (belo-bež) i tamnoj (sivo-crnoj) varijanti. Symfonisk zvučnik polica je oblika kvadra i dolazi sa ili bez nosača za zid, ali samo sa nosačima opravdava svoj naziv „polica”. Čak je i delimično vodootporna. Symfonisk stona lampa sa Wi-Fi zvučnikom je, zapravo, zvučnik u telu stone lampe na kojem je E14 grlo za LED sijalicu i staklena kugla kao abažur.

Oba zvučnika na sebi imaju tri tastera za podešavanje glasnoće i kontrolu reprodukcije. U dodatnu opremu spada i daljinski upravljač u obliku hokejaškog paka, beli ili crni. Baterijski je napajan i služi da osnovne kontrole obavljate i sa lokacije nekoliko metara udaljene od zvučnika. Dva zvučnika mogu da se povežu u jednu celinu (opcija True Wireless Stereo).

Ikea na navodi frekvencijski raspon zvučnika, pa čak ni snagu. Znamo samo dimenzije (i koji imbus-ključ se koristi za montažu postolja držača za zid :) ). Subjektivna ocena je da su zvučnici snage par desetina vati, koju desetinu vata više kod lampe, a frekvencijski raspon je vrlo dobar (a i morao bi biti za te pare), dok su kod lampa zvučnika niski tonovi i nešto jače izraženi.

Postupak povezivanja za oba zvučnika je isti. Bluetooth je potreban samo za inicijalno povezivanje, a dalja kontrola zvučnika obavlja se kroz mrežu, iz Android ili iOS aplikacije pod nazivom Sonos. Kad je zvučnik priključen na ruter i uključen, aplikacija ga pronalazi u mreži, registruje ga na vaš nalog na serverima Sonosa i od tog trenutka možete da kontrolišete zvučnik i da mu šaljete muziku sa telefona. Za strimovanje je potrebno da svoj nalog za svaki pojedinačni striming servis integrišete u Sonos aplikaciji.

Zvučnici imaju i nešto sopstvene memorije (nismo utvrdili koliko), s obzirom na to da kada, na primer, strimujete muziku iz telefona možete i da izađete iz dometa mreže i plej-lista će se nastaviti neko vreme.

Ako često strimujete muziku sa nekog od servisa, ovi zvučnici su dobro rešenje, jer imaju direktan pristup mreži, a telefonom im samo zadajete plej-listu. Takođe, za razliku od Bluetooth zvučnika koji imaju domet do 10 metara, ovde je veza sa zvučnicima aktivna dokle god ste u istoj lokalnoj mreži, bez obzira na to koliko ste udaljeni.

Ikea ima i još neke uređaje za „Pametni dom”, a koji mogu da sarađuju sa ovim zvučnicima, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

GALERIJA

Ikea Symfonisk Wi-Fi zvučnik polica

Osnovno: dimenzije
100 × 150 × 310 mm

Ikea Symfonisk stona lampa sa Wi-Fi zvučnikom

Osnovno: dimenzije
216 × 216 × 401 mm

Proizvođač: Ikea (ikea.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama