TEST DRIVE
Asus ZenBook Duo UX481FL
Ekran i po – laptop i po!
Tihomir STANČEVIĆ
1. mart 2020.

Na osnovu nekoliko ranijih primera, čini nam se da Asus bolje i brže od drugih proizvođača koristi nove ideje i pretače ih u upotrebljive i komercijalno uspešne proizvode. Asus već sada ima nekoliko modela prenosnih računara sa dodatnim, manjim ekranom, koji je istovremeno i tačped. Tu je Asus bio prvi, a poslednji primer koji smo videli jeste ZenBook UX534F, a predstavili smo ga pre dva meseca (i.sk.rs/357323). Sada je pred nama model koji dodatni ekran ima celom širinom. Dakle, ovaj laptop bukvalno ima ekran i po.

U kompaktnom telu, ovaj laptop donosi do sada neviđen koncept sa još većim dodatnim ekranom...

Najočiglednija prednost ovakvog koncepta jeste veći radni prostor, odnosno, omogućeno vam je da na drugom ekranu prikazujete dodatne informacije, tako da nam se čini da će najviše koristi od dodatnog ekrana imati profesionalci koji će na njemu držati alatke, pomoćne prozorčiće i vremenske linije omiljenih aplikacija i tako sebi osloboditi veći radni prostor. Video-montažeri će, verujemo, biti oduševljeni ovim modelom.

Pored svega, dodatni ekran je osetljiv na dodir, što još više može da utiče na produktivnost, odnosno, brz izbor opcija i parametara. Uzgred, UX481FL postoji i u verziji kod koje je i glavni ekranosetljiv na dodir.

Za razliku od modela sa manjim dodatnim ekranom, ovaj nema funkciju tačpeda. Klasičan tačped, dakle, postoji, ali je manji i nekako „uglavljen” desno od tastature, sa ispupčenim tasterima. S obzirom na dijagonalu ekrana od 14 inča i tanke ivice oko njega, laptop je kompaktan, pa je bilo neophodno napraviti neki kompromis na datom prostoru. Zato je tačped manji, neki tasteri su minimalne širine (’Backspace’, ’Enter’, desni ’Shift’), ali je pohvalno to što vertikalne strelice nisu prepolovljene. Zgodno je i to što postoje posebni tasteri za uključivanje/isključivanje dodatnog ekrana, kamere, tačpeda, kao i taster koji momentalno sve prozore sa velikog ekrana prebacuje na manji i obrnuto. Ono što uvek hvalimo kod Asusa jesu jasno obeležena naša latinična slova sa kvačicama.

Dodatni ekran Asus je nazvao ScreenPad Plus, a softver koji je deo ovog modela omogućava da se na manjem ekranu, a s obzirom da je osetljiv na dodir, postavljaju i neke vrlo korisne alatke, kao što je virtuelna numerička tastatura ili QuickKey panel, preko koga se jednim dodirom biraju funkcije koje su inače dobijaju kombinacijom na tastaturi (cut, copy, paste, undo, select all i sl.).

Najzanimljiviji svakako je Handwriting panel, jer uz ovaj model dolazi i olovka (stylus), što je prirodniji način da „ručno pišete”, nego pomoću prsta, mišem ili (ne-daj-bože) tačpedom. Inače, olovka je aktivna (napaja se AAAA baterijom) i ima dva tastera. Softverski je moguće isključiti tastaturu, što je zgodno zbog toga što, koristeći olovku, dlan naslanjate na tastaturu.

ErgoLift šarke koje su nam poznate sa nekoliko prethodnih ZenBook modela i ovde su prisutne, odižu zadnji kraj računara, a kod ovog modela još i više – oko četiri stepena. Razlog se krije u „iznutricama” ovog računara. Naime, ispod čitave tastature nalazi sa baterija, a ispod dodatnog ekrana je kompletna elektronika. To ima dve posledice: veći kapacitet baterije, koja omogućava i do dvadeset sati rada, ali i drugačiji sistem hlađenja kod kog su ventilatori postavljeni bliže sredini laptopa, a ne uz zadnju ivicu. Usisni otvori su odozdo, ali blizu sredine laptopa, pa je zbog toga veći nagib imperativ. Inače, izduvni otvori „duvaju” na gore, ispred ekrana, a ne pozadi.

U paketu se dobija i „koverta” futrola od veštačke kože, sa poklopcem sa magnetnim zatvaranjem. Međutim, uz ovaj model stiže i svojevrsno postolje u obliku četvorosegmentnog, pljosnatog parčeta plastike koje se savija u trouglasti „Toblerone” oblik, u kom ostaje pomoću magneta. Laptop potom može da se osloni na to postolje i time se dobija nagib od oko desetak stepeni. Čini nam se da postoje i dodatni razlozi za što veći nagib. Naime, u tom slučaju se u dodatni ekran gleda direktnije, pod manjim uglom, pa je bolji pregled oba ekrana, a druga pogodnost je lakše kucanje na tastaturi pošto, očigledno, nema oslonca za dlanove.

Za glavni ekran iskorišćen je odličan panel IPS tipa, kakav bismo voleli da vidimo na svakom laptopu. Krase ga dobar kontrast, odličan osvetljaj, široki uglovi vidljivosti i raspon boja koji pokriva čitav sRGB kolorni spektar. Dodatni ekran takođe je IPS tipa, ali ipak za nijansu slabijih karakteristika. Pošto ne verujemo da mnogo proizvođača pravi ekrane ovako nestandardnih proporcija i rezolucije, verujemo da je Asus u ovaj laptop ubacio najbolje što trenutno postoji na tržištu.

Da završimo fizički opis ovog računara, navodimo da su svi priključci sa leve i desne strane i sadrže neophodni optimum. Sve u svemu, UX481FL je vrlo kompaktan što se tiče širine i dužine, ali je dodatni ekran diktirao da ovaj model ne bude baš „lagan kao perce”, niti rekordno tanak, mada bi i tih kilogram i po i nepunih 20 milimetara do pre samo par godina bilo misaona imenica. Visina je diktirala i to da ne mora da „iščezne” HDMI priključak, ali će za LAN (RJ45) ipak biti potreban adapter za lokalnu mrežu preko USB ili USB-C priključka. Kad smo već kod mreže, bežična će vam sigurno biti dovoljna što se tiče brzine, pod uslovom da u blizini imate najmoderniji Wi-Fi 6 (IEEE 802.11.ax) ruter.

Srce ovog laptopa je štedljivi, četvorojezgarni procesor Intel Core i7-10510, uz low power memoriju i solidno brz SSD. GeForce MX250 je tu da pojača slabašnu grafiku ugrađenu u procesor, za zahtevnije poslove u multimediji ili 3D modelingu.

S obzirom da je elektronika iznad sebe ugostila dodatni ekran, Asus je odlučio da ovom modelu memorijski čipovi budu zalemljeni na matičnoj ploči. To znači da proširenje memorije nije moguće, pa je bolje u startu se odlučiti za model sa više memorije. SSD je standardnog M.2 formata, tako da je moguće zameniti ga modelom većeg kapaciteta. Nije predviđen prostor za drugi HDD/SSD uređaj. U Asusu su verovatno smatrali da je bolje da se odluče za veću bateriju. Uostalom ovaj ZenBook troši 50 odsto više energije na ekrane, jer ih 50 odsto više i ima.

ZenBook Duo UX481FL u kompaktnom telu donosi do sada neviđen koncept sa još većim dodatnim ekranom. Za profesionalnu upotrebu laptop često nije dovoljan za udoban rad i korisnici tada posežu za većim ili dodatnim monitorom. Kod ovog modela je „ekran i po” velika prednost, što ga čini upotrebljivim u širem spektru ozbiljnih zadataka. Odlična i prestižna alatka, nema šta. Laptop i po.

Prezentacija proizvođača: i.sk.rs/357321

GALERIJA

Procesor: Intel Core i7-10510U, 1,8 (4,9) GHz, 4 fizička jezgra (8 logičkih), 8 MB keš, 14 nm, TDP 15 W

Memorija: 16 GB, LPDDR3, 2133 MHz, Samsung

Ekran: 14 inča (355 mm), 1920 × 1080 px, IPS, WLED, Innolux, 8 bita (100% sRGB), 300 cd/m2, kontrast 700:1, vreme odziva 14 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, antiglare, 60 Hz, touch

Dodatni ekran: 12,6 inča (320 mm), 1920 × 515 px, 32:8,6 IPS, WLED, BOE, 6 bita (64% sRGB), 250 cd/m2, kontrast 1000:1, vreme odziva 14 ms, uglovi vidljivosti 170°/170°, antiglare, 60 Hz, touch

Grafika: Intel UHD Graphics + Nvidia GeForce MX250 2 GB GDDR5

Skladište: SSD, 512 GB, NVMe, SK Hynix

Mreže: Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5

Priključci (položaj): HDMI, USB 3.1, USB-C Gen 2 (levo); USB 3.1, čitač mikro SD kartica, audio-kombo (desno)

Audio/video: Harman Kardon zvučnici, IR HD kamera, mikrofon

Baterija: 75314 mWh

Dimenzije i masa: 323 × 223 × 19,9 mm, 1,55 kg

Proizvođač: Asus (www.asus.rs)

Prezentacija
proizvođača:

i.sk.rs/357321

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama